Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ορθόδοξη εκκλησία του 16ου αιώνα υπέστη βανδαλισμούς στην Αλβανία

Στην περιοχή Βλας (Vlash), νοτίως των Τιράνων, ορθόδοξη εκκλησία του 16ου αιώνα, υπέστη βανδαλισμούς και εκλάπησαν ορισμένες από τις τοιχογραφίες της, όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Αρμπέρ Κάντια από το υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας.
Αρκετές τοιχογραφίες υπέστησαν βανδαλισμούς με τσεκούρια και μαχαίρια και τμήματά τους έχουν κλαπεί, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπάρχουν υποψίες πως η κλοπή σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση έργων τέχνης.
Η συγκεκριμένη εκκλησία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων νοτίως των Τιράνων, επέχει σημαντική θέση στην αλβανική πολιτιστική παράδοση της μετα-βυζαντινής περιόδου. Οι τοιχογραφίες της αποτελούν έργο του πλέον φημισμένου ζωγράφου της μεσαιωνικής περιόδου στην περιοχή, του Ονούφριου, οι δημιουργίες του οποίου διακρίνονται για την ένταση των χρωμάτων τους και τις ανθρωπιστικές σκηνές της Ορθόδοξης εικονογραφίας.
Ο ναός υπέστη βανδαλισμούς δύο φορές και συγκεκριμένα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Κάντια και πρόσθεσε πως οι αρχές εξετάζουν διάφορες εκδοχές.
Ο ιστορικός τέχνης Αουρόν Τάρε επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι οι τοιχογραφίες μεγάλων αγίων της βιβλικής εικονογραφίας έχουν υποστεί βανδαλισμούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι βάνδαλοι δεν κατάφεραν να κλέψουν τοιχογραφία, όπου απεικονίζεται η Παναγία με το Θείο Βρέφος.
Από την πτώση του κομμουνισμού, τη δεκαετία του '90, πάνω από 2000 εικόνες και εκατοντάδες έργα τέχνης έχουν κλαπεί από μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και χώρους λατρείας, στην Αλβανία.
Το 2008, 18 εικόνες εκλάπησαν από βυζαντινή εκκλησία στη Λάμποβα (Labova), που βρίσκεται σε απόσταση 220 χλμ νοτίως των Τιράνων, χωρίς να έχουν εντοπιστεί, μέχρι σήμερα, οι δράστες.
Το 2012, οι αλβανικές αρχές χορήγησαν 200.000 ευρώ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ποσό που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ μικρό για τις ανάγκες της χώρας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr